Bułki z nadzieniem ruskim

4.8/5 - (6 votes)

Bułki z nadzieniem ruskim

Bułki z nadzieniem ruskim , jak wszystko co najlepsze są dziełem przypadku . Robiąc pierogi ruskie , rozpędziłam się z ilością farszu . Szkoda było wyrzucić , więc na drugi dzień zrobiłam pyszne bułki z jego udziałem . Wyszły idealnie ,  nie wiem czy nie leprze od pierogów 😉 No nie ruskich pierogów nic nie pobije , ale bułki i tak były pyszne . Zatwierdzono rodzinnie , że wchodzą do naszego menu jako element powtarzający się . Co nie jest łatwe przy ilości przepisów , które ciągle wykorzystuję i robię 😉 Proste smaczne i naprawdę ciekawe .

Składniki :
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
farsz :
  • 1 kostka  twarogu półtłustego
  • 4 ziemniaki , ugotowane i obrane
  • 1 cebula , dość duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • sól , dużo pieprzu do smaku

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków , tak samo twaróg . Dodajemy do nich wyciśnięty praską czosnek , posiekaną i podsmażoną na złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta  . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku każdej umieszczamy łyżeczkę farszu ruskiego . Delikatnie rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem  natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto  nie będzie się do nich  lepić  . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości ) Na środkowej półce bez termoobiegu . Gotowe . Serwujemy ja wystygną 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

5 thoughts on “Bułki z nadzieniem ruskim”

  1. Wszystko super, tylko moje bułki maja w srodku nad nadzieniem balon powietrza 😉 sa puste. Nadzienie nie ucieka, nie wiem czemu tak sie dzieje

    1. Może być kilka przyczyn, najczęstsze błędy to : zbyt ciepły farsz, ja chłodzę w lodówce przez 3 godziny lub całą noc, wtedy jest twardy i nie robi pustek w bułce. Druga przyczyna to zbyt słabe dociśnięcie bułki podczas zalepiania , wtedy także potrafi zostać powietrzna poduszka. Lub po prostu twaróg zbyt mokry/wilgotny i tu niestety zależy jak się trafi, jeśli jest mokry, to podczas pieczenia, ta woda wsiąknie w ciasto i farszu robi się o nią mniej , a bułka dostaje pustkę . Mam nadzieję, że następnym razem problem się nie pojawi 😉 Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *