Chrupiące, pieczarkowe kotleciki -wegetariańskie

Rate this post

Chrupiące ,pieczarkowe kotleciki -wegetariańskie 

Skąd powstały kotleciki ? Znudzona troszkę mięsem , sięgnęłam dziś po coś  , co jest wegetariańskie , a nic nie jest bardziej wegetariańskie , od  kuchni wegetariańskiej . Przepis na kotleciki  wymyśliłam sama , bo nie znalazłam nic , co akurat wpasowało by się w moje chciejstwa  , no i udało się… . Kotleciki wyszły chrupiące ,aromatyczne i pyszne, odgrzane z serem na kolację były jeszcze lepsze i na pewno nie raz jeszcze wylądują na naszym stole  . Fajna kulinarna odmiana od mięsiwa itp …. 😉 Nawet małe wampirki , zajadały się ze smakiem , mimo sceptycznych komentarzy w trakcie smażenia .., no, nie do końca było tak słitaśnie i różowo , nasz pies , poczuł się bardzo rozczarowany i oszukany ,po tych wszystkich zapachach wróżących pieczyste , dostał resztki czegoś…. , tak  , jego zdaniem obrzydliwego  …..w oczach miał słownik polszczyzny nieartykułowanej….. , cóż zawsze ktoś musi cierpieć dla dobra ludzkości…..  czasem ja , czasem Ty , a niekiedy on ….  😉 

IMG_0069 (640x427)

Skład na około 8 kotlecików

  • 1 kg pieczarek
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  •   1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki kaszy kuskus  ,sól ,pieprz do smaku  ,bułka tarta ( około 1 szklanki )

IMG_0059 (640x427)

Pieczarki kroimy i podsmażamy na złoty kolor , po wystygnięciu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Używamy sitka o małych oczkach  . Cebulkę obieramy , siekamy ,podsmażamy i również mielimy. Bułkę namaczamy w wodzie , następnie odciskamy z jej nadmiaru i także przepuszczamy przez maszynkę. Wszystko wkładamy do jednej miski , dodajemy jajko , suchą kaszę kuskus  ( prosto z torebki 😉 ) , wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku .

IMG_0061 (640x427)

Wyrabiamy ręką na gładka masę , przez parę minut . Odstawiamy na 10 minut ,żeby kuskus wchłonął nadmiar wilgoci z masy i ją uplastycznił . Po tym czasie, raz jeszcze ugniatamy , formujemy małe kotleciki , obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor . Gotowe . Wspaniale komponują się z sosem serowym , a na drugi dzień , kotleciki , można zapiec z serem -pycha 😉

IMG_0060 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *