Cukinia w zalewie z curry – zimowe przetwory

4.1/5 - (90 votes)

Cukinia w zalewie z curry -zimowe przetwory

Podczas wizyty mojej przyjaciółki zostałam obdarowana, kilkoma słoiczkami tej pyszności , wraz z przepisem . Powiem Wam szczerze ,że ta cukinia jest przepyszna i mimo ,że sceptycznie patrzyłam na proporcje z przepisu , to wychodzi taka dokładnie w punkt z równowagą smaku . Do tego wszystkiego jest bardzo kolorowa i apetyczna ,aż miło coś takiego zaserwować 😉

IMG_0090 (640x427)

3 kg cukinii                                                                                                                                            1 kg papryki czerwonej                                                                                                                        1 kg cebuli

Zalewa :

1,5 szkl octu                                                                                                                                          2,5 szklanki cukru                                                                                                                                1 l wody                                                                                                                                               4 łyżeczki soli                                                                                                                                        4 łyżeczki gorczycy                                                                                                                              4 łyżeczki curry

IMG_0088 (640x427)

Warzywa poszatkować w plastry i ułożyć naprzemiennie w słoikach ( z cukinii wydrylować środek jeśli ma duże pestki )  . Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować , wystudzić . Zimna zalewą zalać słoiki i zakręcić . Pasteryzować na drugi dzień 10 minut .Ten sposób pozostawia przyjemną lekko chrupką konsystencję cukinii .



DSC_9301 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

14 thoughts on “Cukinia w zalewie z curry – zimowe przetwory”

  1. A z patisonami zamiast cukinii wyjdzie dobre?? Cukinia u mnie wcale nie chce rosnąć 🙁 A patisony rosną jak smoki 😉 Znaczy krzaki olbrzymie, więc i zbiory może będą udane…

    1. Oczywiście , w zasadzie każda się nadaje , tylko duża łatwiej się rozgotowuje , więc trzeba uważać przy pasteryzacji 😉

  2. Witaj, na zdjęciach w sloikach warzywa są zakryte . W przepisie podawałas proporcje zalewy? Bo na 3kg cukini kilo papryki i cebuli to litr zalewy nie starcza.? Poproszę o odpowiedz😀

    1. Ja z reguły robię zalewę z dwóch porcji. W przepisie jest na 1 litr, bo łatwiej w razie potrzeby zwiększać proporcje ,tym bardziej ,że mam ogródek pod ręką więc ilości warzyw bywają różne 😉 Pozdrawiam .

  3. Witaj, jak powinna wyglądać odpowiednia proporcja zalewy do podanych ilości warzyw? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, z wagą i z miarką w ręku, a zalewy tej wystarczyło mi na niecałą 1/4 słoików pomimo upchania warzyw na ścisk… Nie wiem czy zatem mam zrobić 3 razy tyle tej zalewy w podanych proporcjach, czy nieco „lżejszą”, żeby przetwory nie były za mocne? Pozdrawiam

    1. Najlepiej ,zrobić trzy porcje zalewy lub dwie w zależności od potrzeb . Rozcieńczenie jej spowoduje ,że smak może być mdły , same przetwory mogą się gorzej przechowywać . Ilość zalewy jest podana w taki sposób , żeby łatwo było ja powielać w dowolnej ilości , ponieważ trudno uchwycić właściwą jej ilość , na daną porcję warzyw , gdyż słoiki mają róży kształt i pojemność itp. Pozdrawiam 🙂

    1. Witam. Przepis stary, dostałam kiedyś od koleżanki razem ze słoiczkiem tego cuda. Tak sprawdziłam , faktycznie wkradł się błąd 1 litr , a nie 1 szklanka już poprawiłam . Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *