Domowa kiełbasa drobiowa – szynkowar

Rate this post

Domowa kiełbasa drobiowa – szynkowar

Następny wyrób z szynkowara, to drobiowa wędlinka śniadaniowa. Jest prosta , nie zawiera zbyt wielu dodatków i doskonale smakuje na kanapkach lub posiekana i dodana do sałatki .

IMG_0029 (640x427)

Składniki :

  • 1 kg podudzi z kurczaka-bez kości
  • 0,7 kg piersi z kurczaka ( bez kości )
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 20 g soli peklowej,pieprz do smaku

IMG_9361 (640x427)

Mięso płukamy , tniemy na małe kawałki i rozbijamy tłuczkiem , żeby zluzować włókna i ułatwić zlepianie się w całość . Mieszamy z przyprawami,solą  i żelatyną-solidnie przez parę minut  . Do szynkowara wkładamy  woreczek , mięso ugniatamy w nim jak najciaśniej ,zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wkładamy szynkowar z zawartością, do garnka z wodą ,wyłożonego na dnie ścierką  ( wody powinno być o 2 cm mniej, niż wysokość szynkowara  ) Gotujemy przez 1,5 godziny w temperaturze 75 C . Wyjmujemy z kąpieli wodnej ,otwieramy pokrywę ,nie wyjmując mięsa, odstawiamy do wystygnięcia , po czym wstawiamy  na 12 godzin do lodówki . Gotowe -można wyjmować i zajadać .

IMG_0025 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *