Domowe,marynowane rolmopsy

5/5 - (1 vote)

omowe,marynowane rolmopsy

Śledzie , nieodłączny element postu i wszelkich zakrapianych imprez. W sklepach na półkach jest ogromna ilość , różnego rodzaju wyrobów z tej srebrnej rybki . Smakowitych mniej lub bardziej , ale zawsze z największym smakiem i satysfakcją zjadamy własne wyroby . Są zdrowsze i o niebo pyszniejsze . Rolmopsy to banalnie prosty przepis , nic co by wymagało magicznych zdolności albo nadprzyrodzonych mocy..a efekt ..mniam , tak efekt to już inna sprawa , to magia i niebo . Ja zbyt często ich nie robię , bo komu by się chciało latać do rybiarni po świeże śledzie – no na pewno nie mi 😉 , ale na święta się zmuszam  . Ta potrawa jest warta katuszy odstania kilku godzin w korkach i zaciągnięcia się wątpliwym aromatem jaki unosi się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami 😉 

domowe marynowane rolmopsy

Składniki :

  • 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości
  • kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości )
  • zalewa :
  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej

dodatkowo : wykałaczki do spinania

IMG_5825IMG_5821

Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie  , patroszymy  pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały ze sobą . Zalewamy zalewą o temperaturze pokojowej, razem z cebulką i gorczyca , która w niej pływa  , a na koniec wstawiamy na 4 dni do lodówki . Mogą stać dłużej , nawet tydzień – dwa , wtedy są jeszcze smaczniejsze , bardziej „przegryzione” zalewą  . Są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !

IMG_5846IMG_5854

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *