Domowy jabłecznik budyniowy

Rate this post

Domowy jabłecznik budyniowy 

Jabłka, jabłuszka ,jabca …pyszne pod każdą postacią . Do jedzenia tych owoców nie trzeba namawiać chyba nikogo ,a najbardziej smakują w szarlotkach i plackach . Tym razem prosty przepis na domowe ciacho z budyniem i jabłkami . 

IMG_8867 (640x427)

Zestaw produktów :

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1L mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  •  1 kostka margaryny lub masła
  •   1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka jabłek 3 szt

IMG_8893 (640x427)

 

Jabłka obieramy ,kroimy i prażymy 2-3 minuty z łyżką cukru na  patelni -studzimy . W osobnym garnku gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Do miski wsypujemy mąkę , cukier, proszek do pieczenia .Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek -białka ubijamy ,a żółtka dodajemy do mąki . Masło lub margarynę roztapiamy i po przestudzeniu wlewamy do miski z mąką -wszystkie składniki mieszamy najlepiej mikserem ręcznym ,pod koniec mieszania dodajemy ubitą pianę . Otrzymaną masę na ciasto dzielimy na dwie połowy ( jedną mniejszą ,a jedną większą ) .Do mniejszej połowy dodajemy kakao ,a większą połowę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości blaszkę do pieczenia . Na wierzchu układamy prażone jabłka i sporej wielkości kleksy z zimnego budyniu -zalewamy kakaową częścią ciasta i wstawiamy do podgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 160 C bez termoobiegu .

IMG_8833 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Domowy jabłecznik budyniowy”

    1. Racja , ale czasami pisze się w pospiechu ..tak jak się żyje i wtedy pewne sprawy umykają… 😉 Jestem z pomorza więc niekiedy myślę tokiem rybaków , a oni wiedzą ,że połowy raz są większe raz są mniejsze .. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *