Drobiowo wieprzowy pasztet odzyskowy

Rate this post

Drobiowo wieprzowy pasztet odzyskowy

To potrawa , która doskonale sprawdza się jako utylizator mięsa po świątecznym obiedzie . Na drugi dzień , kiedy po obżarstwie wszyscy wieją z kuchni , jak najdalej od stołu , a hitem stają się zwykłe kanapki , taki pasztet jest rewelacyjnym sposobem , na to żeby nie wyrzucać jedzenia , a jednocześnie zjeść pyszna pajdę chleba . Do wyrobu tego specjału doskonale nadają się resztki pieczonego kurczaka , pieczeni wieprzowej oraz wywar pozostały po pieczeniu . Pasztet jest doskonały w smaku , dzięki temu ,że powstał z pieczonych kawałków mięska , ma bogaty aromat i pięknie pachnie 😉

drobiowo wieprzowy pasztet odzyskowy

Składniki :

IMG_2802IMG_2801

Okrawki mięsa mielimy maszynką o drobnych oczkach , wsypujemy do miski . Wątróbkę również mielimy maszynką o drobnych oczkach i dodajemy do mięsa . Wbijamy jajko , dodajemy przyprawy i wywar po pieczeniu ( jeśli nie mamy wywaru , możemy użyć rosołu z kostki pieczeniowej z 1 łyżką smalcu )

IMG_2803IMG_2810

. Całość wyrabiamy ,  na gładką masę i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem , smalcem foremki do pieczenia , foremki nie napełniamy po brzegi , gdyż pasztet troszkę się unosi podczas pieczenia i mógłby wypłynąć  . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 40 minut , aż wierzch pięknie się zrumieni . Wyjmujemy , zostawiamy do wystygnięcia . Gotowe 😉

IMG_2814IMG_2824

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *