Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie

Rate this post

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 

Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to wersja klasyczna , czy moja fantastyczna 😉 Zawsze dzieci zjadają , a z talerzy błyskawicznie znikają ..można powiedzieć ,że odlatują 😉 Ta wersja , powstała bo miałam resztkę pieczarek , z którymi nie wiedziałam co zrobić , a wyrzucać nie lubię . Dorzuciłam do gołąbków i okazało się ,że wpasowały się idealnie . Po prostu pychotka 😉

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 6-8 pieczarek – tyle ile zostało w lodówce 😉 
  • 1 duża , świeża,  kapusta  biała
  • 1/2 szklanki ryżu – surowego
  • 1 mała cebulka 
  • sól , pieprz do smaku
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu
  • mąka rozprowadzona w wodzie do zagęszczenia sosu .
  • koperek do posypania

Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku , tak aby łatwiej było zdjąć liście , które nabiorą sprężystości dzięki temperaturze i nie będą się łamać , przy zwijaniu . Po przestudzeniu liści , na każdy nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak , jak tradycyjne gołąbki . Układamy w dużym garnku lub brytfance , ciasno obok siebie , na odrobinie smalcu lub innego tłuszczu .

Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut , pilnując , by woda zanadto nie odparowała i w razie potrzeby uzupełniamy ją. Po tym czasie , zlewamy wywar z gołąbków ,doprawiamy solą , pieprzem , śmietaną oraz zagęszczamy mąką do lubianej konsystencji . Gotowe , teraz zalewamy gołąbki ponownie sosem , posypujemy koperkiem, pieprzem  i możemy podawać 🙂 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *