Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku

4.9/5 - (58 votes)

Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku

Ciekawy przepis, smaczne gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku . Nie wiem czy to oryginał , raczej nie zakładam . Dostałam od kogoś , kto dostał od innej osoby , po drodze do mnie każda z nich coś dodała od siebie . Oczywiście ja także użyłam modyfikacji pod gust mojej rodzinki 😉 Cóż , taki los przepisów , rzadko pozostają niezmienne wędrując od domu , do domu . Może i jakiś mnich w klasztorze Benedyktów zrobił gołąbki i zdradził przepis .. mało istotne . Najważniejsze , że gołąbki po benedyktyńsku są wyśmienite i naprawdę smakują inaczej niż klasyczne . Na chwilę obecną moje chłopaki uważają, że są najlepsze na świecie .. Ja też się podłączam do tej opinii 😉 

składniki na około 10 gołąbków :

farsz :
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula, posiekana drobno ,  zrumieniona na maśle
  • 2 jajka
  • 2 szklanki, wystudzonego ryżu , ugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki 😉  )
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • sól , świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku
sos :
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle
  • 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • mąka pszenna , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
dodatkowo :
  • oczywiście młoda kapusta , duża główka 😉
  • smalec do smażenia

Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu , aż kapusta się przyrumieni .



Następnie zalewamy sokiem pomidorowym , winem , dodajemy smażoną cebulę , granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji , mąką rozrobioną z woda . Gotowe , serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z pure ziemniaczano-koperkowym 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *