Gulasz z boczniakami ..pyszny i nieskomplikowany

5/5 - (1 vote)

Gulasz z boczniakami ..pyszny i nieskomplikowany 

Dlaczego gulasz z boczniakami ? Boczniaki to jedne z bardziej lubianych, przeze mnie grzybków . Można robić z nich różne potrawy..bo wszystko świetnie smakuje z boczniakami , no wiadomo nie czekolada , chociaż gdyby na upartego..niee…lepiej nie 😉  . Jesienią , królem jest gulasz i mało co rozgrzewa tak skutecznie po pracy w ogrodzie ..no chyba, że herbatka z prądem , ale tego dzieciom nie podamy , to możemy sobie zapodać w trakcie gotowania , byle nie za wiele bo łyżka będzie z nami tańczyć ,a garnek w moc nas weźmie ….niech moc będzie z Wami Kochani- zaczynamy  .. 😉 

IMG_0273 (640x427)

Skład na 3 osoby :

  • 250 g świeżego boczniaka 
  • 0,6 kg łopatki odtłuszczonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa– szczypta mielonej
  • 1 czubata łyżka mąki , 100 ml słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki , 2 ząbki czosnku

IMG_0261 (640x427)IMG_0258 (640x427)

Zanim zajmiemy się boczniakami ,mięso kroimy w średnią kostkę i mocno rumienimy na rozgrzanym tłuszczu , dodajemy posiekaną drobno marchewkę ,pietruszkę i cebulę , nadal smażymy ,aż wszystko się zarumieni i zmięknie . Dodajemy czosnek, podlewamy wodą ,tak żeby zakryła mięso i warzywa , szczelnie przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie ( około 30- 40 minut )  . Teraz zajmiemy się smakowitymi boczniakami 😉  Boczniaki kroimy w pasy , podsmażamy na złoty kolor na patelni ( staramy się ich nie mieszać, to nie puszczą wody ) , dodajemy do praktycznie gotowego mięsa,solimy ,dodajemy gałkę  i dusimy jeszcze 10 minut ( w razie potrzeby dolewamy wody ) . Śmietanę rozrabiamy z mąką , wlewamy do wywaru cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną gęstość . Pozsypujemy pieprzem i natką pietruszki . Gotowe 🙂 Do tego ziemniaczki lub kasza i dobra nasza… 😉 Gulasz z boczniakami nie źle smakuje także z makaronem .. itd co kto lubi 😉

IMG_0258 (640x427)IMG_0260 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *