Faszerowane ziemniaki a’la gyros

Rate this post

Faszerowane ziemniaki a’la gyros

Ziemniaki a’la gyros , to prosty sposób na obiad . Smakują każdemu , bo kto nie lubi gyrosa 😉 Wykonanie nie przysparza żadnych kłopotów , potrawa jest bardzo prosta . Można ją zaliczyć do serii domowe fast food . Nie muszę już pewnie nawet dodawać ,że moje dzieci były zachwycone , zresztą zawsze zamieszczam przepisy , które u mnie w domu chwyciły  😉

 

Składniki

Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem  , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki .  Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w całości  . Odcedzamy , studzimy , przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką , tak żeby zmieścił się nam farsz . Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy .

Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem  . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut  w temperaturze 160 C, po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują z sosem jogurtowo – czosnkowym lub koperkowym . Smacznego 😉

 

5 thoughts on “Faszerowane ziemniaki a’la gyros”

        1. Na ogół , gotowane ziemniaki nie powinny czernieć , ja zawsze gotuję wcześniej ( rano ,a kończę po pracy -to więcej niż dwie godziny ) i są takie jak na zdjęciu . Chociaż czasami można trafić takie kiepskie ,że po ugotowaniu robią się szare .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *