Faszerowane ziemniaki a’la gyros
Ziemniaki a’la gyros , to prosty sposób na obiad . Smakują każdemu , bo kto nie lubi gyrosa 😉 Wykonanie nie przysparza żadnych kłopotów , potrawa jest bardzo prosta . Można ją zaliczyć do serii domowe fast food . Nie muszę już pewnie nawet dodawać ,że moje dzieci były zachwycone , zresztą zawsze zamieszczam przepisy , które u mnie w domu chwyciły 😉
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4-5 pieczarek
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 cebulka
- 1 ogórek kiszony lub korniszon
- sól do smaku
- trochę startego sera do posypania
Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki . Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w całości . Odcedzamy , studzimy , przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką , tak żeby zmieścił się nam farsz . Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy .
Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują z sosem jogurtowo – czosnkowym lub koperkowym . Smacznego 😉
Idealne na zakrapianą imprezę. Kradnę przepis!
w jakiej temperaturze pieczemy?
W temperaturze około 160 C , tyle żeby ser się stopił , bo ziemniaki już są ugotowane 😉 Pozdrawiam 🙂
A można ziemniaki ugotować wcześniej i dopiero po jakiś 2 godzinach dać do piekarnika? Nie zczernieją?
Na ogół , gotowane ziemniaki nie powinny czernieć , ja zawsze gotuję wcześniej ( rano ,a kończę po pracy -to więcej niż dwie godziny ) i są takie jak na zdjęciu . Chociaż czasami można trafić takie kiepskie ,że po ugotowaniu robią się szare .