Jajecznica z zielonym groszkiem
Jajecznica i to nie tylko ta z zielonym groszkiem , to nieśmiertelne danie , które zawsze ma swoich zwolenników . Ja ją uwielbiam w każdej postaci , ale czasami lubię poeksperymentować i dodać coś jeszcze oprócz jajek , co ożywi nieco smaki , albo po prostu dorzucam to co zalega w lodowce , ostatni koniuszek kiełbaski, kawałek cebulki,zagubione pieczarki , samotne papryczki …itd 😉 . Świetnym dodatkiem jest np. zielony groszek , najlepszy jest zielony ,świeżo wyłuskany ze strąka , ale taki z puszki też się nadaje i zimową porą musi wystarczyć . Na koniec świeżo mielony pieprz.. . Usmażona na maśle jest chyba jedną ze smaczniejszych wersji tego dania 😉 Polecam ..
Składniki :
- 4 jajka
- 1 łyżka groszku z puszki
- 1 łyżka masła
- sól , pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy groszek , podsmażamy przez kilka sekund , po czym wybijamy jajka , solimy . Mieszamy tak , żeby jajka zaczęły się łączyć z zielonym groszkiem . Smażymy mieszając do lubianej konsystencji jajecznicy . Przed podaniem lekko prószymy pieprzem . Pyszna jajecznica .. 😉 Polecam , szczególnie z odrobina majonezu .. 😉