Jajka w warzywnej galaretce

Rate this post

Jajka w warzywnej galaretce 

Czasami ma się na coś ochotę , ale nie na kanapki , które wchodzą w boczki  i wychodzą bokiem , po całym tygodniu życia w pospiechu . Tylko na coś lekkiego i pysznego , coś co jest kolorowe i apetyczne . Jajka w galarecie to naprawdę smaczny posiłek lub przystawka , fajna wegetariańska ( jeśli użyjemy agaru zamiast żelatyny ) , a do tego bardzo odżywcza , dietetyczna  i co tu wiele mówić ładna . Ja wcinam ją z dipem czosnkowo -ogórkowym lub koperkowym , ale najsmaczniejsza jest z chrzanowym 😉 

jajka w warzywnej galaretce

Składniki :

  • 6 jajek
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka -mała ,kukurydzy
  • 1/2 opakowania mrożonych karotek
  • żelatyna lub agar
  • 3 kostki bulionowe warzywne
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • pieprz do smaku

IMG_0920 (640x427)IMG_0921 (640x427)

Jajka gotujemy na twardo -studzimy i obieramy z łupinek , kroimy na połowę . Karotki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , studzimy i odstawiamy . Natkę pietruszki siekamy drobno . W słoikach lub miseczkach układamy jajka na przemian z warzywami : marchewką , groszkiem ,kukurydzą i przesypując każda warstwę natką pietruszki .

IMG_0924 (640x427)IMG_0926 (640x427)

W garnku zagotowujemy 1,5 l wody , dodajemy kostki rosołowe , pieprz  , cukier i cytrynę , po zagotowaniu , wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę ( lub agar ) według instrukcji z opakowania . Zalewamy , ciepłą zalewą nasze warzywa z jajkami i odstawiamy do przestygnięcia , kiedy słoje będą już zimne , wstawiamy je na 12 godzin do lodówki . Po tym czasie galaretka jest gotowa . Pyszna z dipem chrzanowym ( przepis na blogu w dziale dipy sosy ,pasty ) Zamknięta w słoiku postoi tydzień . Smacznego 😉

IMG_0941 (640x427)jajka w warzywnej galaretce

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *