Kaczka w sosie własnym

4.8/5 - (26 votes)

Kaczka w sosie własnym

Kaczka w sosie własnym, brzmi dla większości kontrowersyjnie, pewnie właśnie zastanawiasz się dlaczego nie wpadłeś dotąd na pomysł uduszenia kaczki. Tak, większość z nas kaczkę po prostu piecze lub smaży , a uwierz mi na słowo bo niestety nie mogę Cie poczęstować lub na zdjęcie 😉 Tak przyrządzona kaczucha nie ma sobie równych. Sama, także pewnie bym nie wpadła na taki pomysł gdyby nie inspiracja kuchnią brytyjską. Hoduję kaczuchy więc muszę być kreatywna w ich obróbce, bo domownicy nie koniecznie chcą wcinać kilka razy w tygodniu, kaczkę pieczoną.. 😉 Tak więc polecam ta metoda nie dość że mega smaczna , to jeszcze naprawdę bezproblemowa gdyż kaczucha dojrzewa sobie w brytfance w piekarniku przez dwie godzinki bez naszego udziału, a potem tylko zaklepać sosik i .. na stół 😉

składniki :

  • 1 kaczucha chowu wiejskiego, około 2,5-3 kg wagi  ( sklepowa też może być 😉 )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  • 2 łyżki sosu worcester ( można pominąć )
  • 2-3 szklanki bulionu na bazie opiekanych, kości wołowych ( może być z kostki jeśli nie robisz domowego, najlepiej mięsny z Knorr lub Winiary)
  • mąka kartoflanka ( skrobia ziemniaczana) rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz do smaku

Kaczuchę podziel na porcje, takie jak lubisz lub na tyle części ile osób będzie spożywać posiłek. Rozgrzej mocno patelnię, bez dodatku tłuszczu, kaczuchy mają go wystarczająco dużo 😉  Na patelni bardzo mocno rozgrzanej z nieprzywierającą powłoką, ułóż mięso skóra do dołu. Smaż do momentu aż tłuszcz zacznie mocno gromadzić się na patelni, a skóra zrobi się brązowa i chrupiąca. Po czym obróć mięso i ponownie przysmaż do brązu. Przełóż do brytfanki. Cebulę pokrój w małe kawałeczki i podsmaż na tłuszczu który wytopił się z kaczuchy. Jak już będzie złota, łyżką cedzakową przełóż do brytfanki, żeby nie przekładać zbyt dużej ilości tłuszczu. Tłuszcz jeśli jest go dużo możesz wlać w mały słoiczek  i użyć do smażenia ziemniaków, nie ma lepszego do tego… 😉 Wracając do kaczki, zalej ją bulionem, winem, tak żeby troszkę wystawała.



Dopraw solą, czosnkiem, sosem worcester i duś pod przykryciem w piekarniku lub na kuchence około 2,5-3 godziny ( godzina na kg kaczki ) w temperaturze 180 C. Sprawdzaj tylko czy zbytnio sos nie odparował. W razie potrzeby dolej bulionu lub wina. Po tym czasie, odłów mięso, sos zblenduj żeby nie było kawałków cebuli i zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą do lubianej konsystencji. Uważaj tylko żeby nie powstał krochmal gdyż ta mąka bardzo silnie zagęszcza, ale ma także duży atut, a mianowicie nie zmienia smaku sosu. Mięso serwuj na gorąco obficie polane sosem..idealnie nadają się do nie yorkshire pudding ale ziemniaki też ujdą 😉 Przepis na puddingi dodam w najbliższym czasie , a tymczasem smacznego ! Jeśli jednak nie masz czasu gotować, zapraszam do  sklepu www.DomowyWek.pl gdzie znajdziesz pyszne, zdrowe , domowe posiłki.. dla Ciebie i Twojej rodzinki 😉

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *