Kapuśniak na zasmażce – przepis pokoleniowy

Kapuśniak na zasmażce – przepis pokoleniowy

Nie ma jesieni , ani zimy bez dania jakim jest kapuśniak .. Przynajmniej nie powinno , nie być , jest to jedna z najstarszych znanych mi z dzieciństwa pozycji w jadłospisie . Gotowała go moja prababcia , babcia , mama , a teraz ja , zawsze w ten sam sposób , niezmiennie bez udoskonaleń , co w moim przypadku jest ewenementem , bo zazwyczaj wtrącam w przepisy swoje trzy grosze 😉 Ten jest jednak tak doskonały ,że nie da się go ulepszyć , bo jak udoskonalać , doskonałość ? Jest to niemożliwe . Tak więc oryginalny -tym razem przepis na pokoleniowy kapuśniak na zasmażce 😉   Nie ma w nim wiele składników , ani wymyślnych przypraw , ale kto kiedyś ich używał ? Na pewno nie prababcia -jej kuchnia była prosta i powiem Wam szczerze , że teraz doceniam jak smaczna i zdrowa  .

IMG_0344 (640x427)

Składniki na garnek średniej wielkości ok. 4 l  :

  • 0,5 kg kiszonej kapusty z sokiem
  • 1 mała golonka przednia z kością  ( około 0,5 kg )
  • 5 plastrów świeżego boczku ( około 0,3 kg )
  • 2-3 skórki  z wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ziemniaki ( średniej wielkości )
  • kawałek selera ( niezbyt duży , taki dosłownie ciach 😉 )
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe , 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól , pieprz do smaku

IMG_0327 (640x427)

Golonkę, skórki  i boczek płukamy , wkładamy do garnka , zalewamy wodą , tak aby zakryła je w całości i gotujemy , aż mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości .  Odławiamy mięso i odstawiamy do wystygnięcia , dodajemy do wywaru pokrojona kiszoną kapustę wraz z sokiem , bez płukania . Kroimy marchewkę , seler  i pietruszkę oraz ziemniaki w kostkę ( ziemniaki w większą , niż  pozostałe warzywa na kapuśniak ) Dorzucamy do wywaru pozostałego z gotowania mięsa . Doprawiamy solą, listkiem ,zielem  i pieprzem do smaku ( z solą ostrożnie bo kiszona kapusta zazwyczaj jest dość słona ) .

IMG_0323 (640x427)

Na suchą patelnię ,  wysypujemy mąkę ( bez tłuszczu ) i prażymy , mieszając , tak długo , aż zacznie brązowieć ( trzeba bardzo uważać , bo lubi się szybko przypalać ) , przesypujemy do naszego gotującego się  kapuśniaku ( uwaga kapuśniak  , może strzelać- bulgotać  , przy wsypywaniu zasmażki ) Mieszamy i gotujemy do momentu ,aż warzywa zaczną robić się miękkie . Mięso z golonki obieramy z kości , dodajemy do kapuśniaku , to samo z boczkiem – kroimy w kawałki , ponownie wrzucamy w kapuśniak . Wszystko gotujemy aż warzywa będą bardzo miękkie i w zasadzie można podać . Najsmaczniejszy jest jednak odgrzany i podany na drugi dzień , im więcej razy kapuśniak zostanie odgrzany tym smaczniejszy .. 😉

IMG_0321 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *