Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek”

Rate this post

Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek”

Ta kapusta świetnie się przechowuje ,a do tego, jak jesteśmy zabiegani, można z niej zrobić błyskawiczny obiad . Na przykład „Oszukane Gołąbki” , czyli surowe ,mielone klopsy zalewamy kapustą ze słoika i dusimy 20 minut ,po czym mamy danie które w smaku przypomina tradycyjne gołąbki ,ale jest znacznie szybsze i w sytuacji kryzysowej potrafi nas wybawić z obiadowego kłopotu 😉 A do tego kapusta jesienna na pewno się nie zmarnuje …

IMG_8819 (640x427)

Składniki :

  • 1 główka kapusty  białej
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka od herbaty soli   ( lepiej dosolić po otwarciu ,niż przedobrzyć przy zamknięciu 😉 )
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego

IMG_8808 (640x427)

Kapustę szatkujemy-kroimy w paski , wrzucamy do garnka . Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty , solimy dodajemy cukier i 1 szklankę wody .Wszystko przykrywamy i dusimy około 10-15 minut ,po tym czasie dodajemy oba koncentraty oraz dolewamy jeszcze 2 szklanki wody . Całość dusimy jeszcze 30 minut . Po tym czasie wkładamy do słoików na gorąco i zakręcamy -słoiki ustawiamy do góry dnem . Na drugi dzień warto słoiki dodatkowo pasteryzować 10 minut -tak dla pewności . I to cały proces , prosty i skuteczny 😉 Oprócz kombinacji z mielonymi klopsikami ,można użyć kapustki nawet jako samodzielny dodatek lub połączyć z podsmażoną kiełbaską w pyszny bigosik -dorzucając kilka przypraw..to przetwór o szerokim spektrum przydatności… 😉

IMG_8811 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Kapusta w sosie pomidorowym na zimę „Oszukany Gołąbek””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *