Karkówka pieczona pod majonezowo – cebulową kołderką

Karkówka pieczona pod majonezowo – cebulową kołderką 

Po tych wszystkich wersjach grillowanych i pieczonych , ta jest naprawdę odmienna w smaku i zaskakująca . Pyszna , soczysta i miękka , dzięki majonezowi . Ma także doskonały smak , którego nadaje mu cebulka i pieprz..i chrupiącą serową skórkę … Doskonała propozycja na obiad lub na przyjście gości . Zawsze to jakaś odmiana od grilla , a zimą prostsza do wykonania , nie zabiera dużo czasu , gdyż siedząc w piekarniku robi się sama  😉 

karkówka pod majonezowo-cebulową kołderka

Składniki na 3 osoby :

  • 3 grube plastry karkówki ( takie po 1,5 cm )
  • 2 duże cebule 
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 plastry sera Radamer
  • sól , pieprz do smaku

IMG_1003 (640x427)IMG_1004 (640x427)

Plastry karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem ( nie tak jak na kotlety , dużo łagodniej ) . Układamy na przesmarowanej olejem blaszce do pieczenia , prószymy solą , czosnkiem granulowanym , pieprzem . Na wierzchu każdego kawałka rozsmarowujemy grubą warstwę majonezu ( jedna łyżka na jeden kawałek )  Cebulę kroimy w krążki i układamy grubo na karkówkach , dociskając do majonezu , lekko solimy ( ta potrawa wpija sól ) i przykrywamy plastrami sera . Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 150 C , przez około 35-45 minut , aż ser złapie złocisty kolor jak na zdjęciu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówki , jeszcze 5 minut , nie otwierając go . Gotowe , do tego jakaś surówka lub ogórek i obiadek jak marzenie .. 😉 Smak naprawdę zadziwiająco pyszny – polecam !

IMG_1008 (640x427)IMG_1020 (640x427)

1 thought on “Karkówka pieczona pod majonezowo – cebulową kołderką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *