Karkówka zapiekana po cygańsku

5/5 - (9 votes)

Karkówka zapiekana po cygańsku

Karkówka to pyszny kawałek mięsa . Zawsze soczysta , krucha i smaczna . Nie przysparza zbyt wielu problemów , chyba że jest bardzo tłusta . Ten przepis też jest bardzo prosty , a do tego niezwykle smaczny . Doskonały na niedzielny obiad lub na każdy inny dzień tygodnia . Można ją przygotować wcześniej , gdyż odgrzewanie wychodzi jej tylko na dobre 😉 Pyszne kruche mięsko z papryką , pieczarkami i sosem pomidorowym …mniam 😉 

Składniki na 5 osób :
  • 5 plastrów karkówki , dość chudych o grubości 1 cm
  • 6-7 pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryczki chilli lub 1 rocoto ( można mniej ,jeśli nie lubicie ostrych potraw )
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały słoiczek pasty z pieczonych warzyw ( zawsze mam własną , ale jak nie macie można pominąć )
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej , słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • mąka do oprószenia karkówki

Karkówkę osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy słodką papryką, kminkiem , cukrem i oprószamy mąką z obu stron . Podsmażamy na złoty kolor z obu stron , na smalcu na patelni . Przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego pastą z pieczonych warzyw ( jeśli nie macie , może być troszkę słodkawego ketchupu w zastępstwie ) . Solimy do smaku . Na rozgrzanym smalcu , na tej samej patelni na której obsmażaliśmy karkówkę , rumienimy warzywa . Czyli pokrojoną paprykę, pieczarki , cebulę , czosnek w cienkich plasterkach i siekane drobno rocoto ( chilli ) . W momencie kiedy warzywa będą się robić miękkie i nabierać przysmażonych pieczątek , przekładamy je na karkówkę , solimy do smaku .



Całość pokrywamy pomidorami z puszki . Wstawiamy do piekarnika , wierzch lekko okrywamy  folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 170 C około 1 godziny . Po tym czasie odkrywamy , delikatnie mieszamy ,żeby mięso znalazło się na wierzchu . Trzeba uważać ,żeby się nie rozpadło . Pieczemy jeszcze około 20 minut . Gotowe jak mięso dostanie pięknie skarmelizowany wierzch . Serwujemy na gorąco , świetnie smakuje z kaszą przyrządzoną z warzywami 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *