Kartacze z mięsem drobiowym i papryką

4.8/5 - (22 votes)

Kartacze z mięsem drobiowym i papryką

Jesień, a co za tym idzie pora na nieco cięższą kuchnię. W naszym domu o tej porze roku sięgamy po wszelkie kluchy, pierogi itp.. Oczywista nie może zabraknąć takich specjałów jak właśnie tytułowe kartacze 😉 Potrawa nie trudna, a syta i pyszna.. Co tu wiele pisać, lepiej po prostu ugotować i ze smakiem pałaszować 🙂 Dzisiaj wersja z mięskiem drobiowym bo młodszy syn nie przepada ostatnio za wieprzowinką.. 😉

Składniki na ciasto:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
farsz :
  • 2 filety z piersi kurczaka, pojedyńcze lub jeden podwój
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka, słodkiej wędzonej papryki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • masło do smażenia




Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce (przecierce) o jak najdrobniejszych oczkach, wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw. Cytryna sprawi że nie ściemnieją czego osobiście bardzo nie lubię. Wystarczy szarości za oknem niekoniecznie na talerzu ;). Ugotowane, wystudzone ziemniaki przeciśnij kilkakrotnie przez praskę lub mozolnie i dokładnie utłucz tłuczkiem 😉 Wróć do surowych ziemniaków i odciśnij z niech nadmiar soku , który puściły, dodaj gotowane ziemniaki i wsyp 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyrób na gładkie ciasto. Gdyby było zbyt lepkie, możesz zwiększyć ilość mąki ale nie za dużo gdyż wyjdą twarde 😉 . Odstaw ciasto żeby odpoczęło i w tym czasie przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka , cebulę, paprykę i czosnek posiekaj jak najdrobniej się da nożem.

Podsmaż na maśle aż wszystko zmięknie i się przyrumieni. Na koniec dodaj paprykę, sól do smaku, wymieszaj i wystudź. Z ciasta odrywaj kawałki równej wielkości, rozgniataj na „placki”. Na każdym ułóż farsz i zwiń, zroluj formując cygara, czyli tradycyjny kształt kartaczy 😉 Brzmi trudno ale jest proste 😉 . W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wpuszczaj ostrożnie kartacze na wrzątek. Gotuj około 5-6 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas zależy w dużej mierze od rozmiaru Twoich kartaczy, im większe tym dłuższy 😉 Serwuj na gorąco koniecznie posypane skwarkami z boczku lub prażoną cebulką 😉 Smacznego!


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *