Kasza gryczana , prażona z warzywami

Rate this post

Kasza gryczana prażona z warzywami

Ta potrawa powstała , jak w naszym domu przejadły się ludkom ziemniaki , a samej kaszy nie chcieli . Postanowiłam poeksperymentować i z podpatrzonych w różnych programach kulinarnych , sztuczek i myków , skleciłam co widać poniżej . Jak to bywa z takimi wynalazkami , zazwyczaj stają się hitami , tak też jest z kaszą . Wszyscy ją uwielbiają , a ja mam już dość jej przyrządzani , bo ile można kaszę robić 🙁 No cóż większość rządzi … 😉  Świetna jako dodatek do smażonej ryby lub kotletów , nie wymaga żadnych sosów , jest aromatyczna i pyszna 😉

Kasza gryczana prażona z warzywami

Składniki :

  • 1/2 paczki kaszy gryczanej prażonej ( 200 g )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebulka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek ( wielkości pietruszki ) selera korzeniowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 kostki bulionowe warzywne
  • pieprz , ewentualnie sól do smaku

DSC_9429 (640x426)DSC_9432 (640x426)

Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę , jak najmniejszą . Kaszę gryczana wrzucamy na roztopione masło i chwilkę prażymy , dodajemy warzywa  i smażymy aż zaczną się robić miękkie i pachnieć smażonym 😉 Podlewamy wodą , około 1 szklanki  i wrzucamy obie kostki bulionowe  .

DSC_9424 (640x426)DSC_9431 (640x426)

Dusimy , na małym ogniu , ciągle mieszając  , bez przykrycia , dolewając wodę za każdym razem gdy kasza ją wciągnie . Po około 10-15 minutach kasza powinna być miękka i gotowa , pieprzymy , próbujemy , jeśli zbyt mało słona to dosalamy . Podajemy na ciepło do ryby w panierce lub do kotletów schabowych , mielonych , siekanych .. 😉 Sama tez jest niezła 😉 Dzisiaj kasza była serwowana z udkami w majonezowej skorupce.. mniam ;0

DSC_9433 (640x426)Kasza gryczana prażona z warzywami

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kasza gryczana , prażona z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *