Kiełbasa domowa z indyka i papryki -parzona..

4/5 - (1 vote)

Kiełbasa domowa z  indyka i  papryki -parzona ..

Następnym wyrobem z mojej domowej mikro ,mini masarni 😉 Jest kiełbasa z indyka  , o super apetycznym wyglądzie i zapachu , no i bardzo dobrym smaku . Moje dzieci wyczaiły, że świetnie smakuje na ciepło w tostach z serem, no i teraz mamy na okrągło co ? Tosty z serem i kiełbasą z indyka  .. ; )  Uff…. 

IMG_0206 (640x427)

Skład :

  • 1 szt podudzia z indyka ze skórą
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 opakowania słodkiej papryki mielonej
  • 20 g soli peklowej
  •  chilli do smaku
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1,5 m osłonki barierowej ( termicznej) , ja użyłam 40 mm

IMG_0162 (640x427)IMG_0164 (640x427)

Podudzie z indyka filetujemy z kości i nacieramy solą peklującą -odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia  przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach . Wkładamy do miski , dodajemy paprykę , chilli,wyciśnięty praską czosnek , sól ,cukier , żelatynę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie i długo . Tak długo , aż masa mięsna zacznie się kleić do rąk . Odstawiamy mięso i moczymy osłonkę barierową przez 15 minut w wodzie o temperaturze 15 C . Następnie przy pomocy końcówki do nadziewania , napełniamy osłonkę maszynką . Ręcznie nie ma szans upchnąć naszego indyka  , chyba że użyjemy większej osłonki lub włożymy masę do szynkowara . Przewiązujemy naszą kiszkę sznurkiem , żeby zapobiec wyciekom masy do kąpieli wodnej ( bo zrobi się zupa na wywarze mięsnym ,zamiast wędliny 😉 ) . Gotowe kiszki wkładamy do wody o temperaturze 70-75 C i parzymy około 40 minut , po tym czasie wyciągamy i wieszamy do ostygnięcia . Na koniec wkładamy na 12 godzin do lodówki , żeby dobrze związała i nie kruszyła się przy krojeniu . Wędlinka gotowa , jest doskonała na kanapki , a także do tostów na ciepło , co momentalnie wyczaiły dzieciaki 😉 Smacznego !

parzona kiełbasa z indyka IMG_0185 (640x427)

Odwiedź nas także tu: