Kompot dyniowy z imbirem

Rate this post

Kompot dyniowy z imbirem 

Zbiory dyniowe w pełni , więc czas zabierać się i za to warzywo , no właśnie warzywo ,które potrafi jak trzeba udawać pyszny owoc i swym smakiem w kompocie konkurować z takimi rarytasami jak brzoskwinie ,czy morele . Tak więc dzisiaj zróbmy tradycyjny kompot z dyni , doskonały jako przystawka do obiadu . Świetny również na ciepło , w zimowy wieczór przy kominku, aromatyczny i rozgrzewający … 😉 

IMG_9162 (640x427)

Lista potrzeb :

1 średnia dynia 5 kg koniecznie o ciemnym żółtym lub pomarańczowym miąższem                       20 g kwasku cytrynowego                                                                                                                         0,6 kg cukru                                                                                                                                               4 l wody                                                                                                                                                       około 6 cm odcinek grubego korzenia imbiru -obranego i drobniutko posiekanego

IMG_9003 (640x427)

Dynię obrać i pokroić w dowolne małe kawałki , ja preferuję kostkę . Wsypać do garnka , zalać wodą ,dodać imbir  i zagotować . Po zagotowaniu dodać cukier ,kwasek cytrynowy i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka ale nie rozpadająca .  Na gorąco przełożyć do słoików i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia  – nie wymaga już pasteryzacji ,doskonale przechowa się do następnej jesieni 😉

IMG_8985 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kompot dyniowy z imbirem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *