” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami

5 (99.13%) 23 votes

” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami

Sakiewki Kościerskie , to nic innego jak filet z piersi z kurczaka , nadziewany pieczarkami z cebulką , lubczykiem i serem . Spytacie dlaczego Kościerskie , może dlatego ,że dość często ,spotykam je w różnej wersji na weselach , przyjęciach  itp… Nie jest to tradycyjna kuchnia tego regionu , raczej nowoczesna , która z uwagi na swą prostotę i doskonały smak , wsiąkła w codzienność 😉 Polecam , łatwe , szybkie i smakuje nawet dzieciom 😉 

Składniki  dla 4 osób :
  • 4 filety z piersi kurczaka , średniej wielkości
  • 3 plastry sera – drobno pokrojone
  • opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej )
  • 2 cebulki średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku
  • sól , pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie z farfocli 😉 Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc w każdym kieszonkę na farsz . Pieczarki i cebulkę kroimy drobno , smażymy na złoty kolor z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku , solą i pieprzem . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz mieszamy z posiekanym lubczykiem , oraz drobno pokrojonym serem i pakujemy do drobiowych kieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce .

Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu , wyciągamy nasze sztywniaki z lodówki i smażymy na złoty kolor z obu stron , na średnim ogniu , aż do uzyskania złocistej panierki . Można serwować same lub z dowolnymi sosami i dodatkami 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *