Kotleciki rybne ze szczypiorkiem

Rate this post

Kotleciki rybne ze szczypiorkiem

Propozycja na lekki dietetyczny obiad . Dobry sposób także , na zachęcenie maluchów do jedzenia ryb , jakoś łatwiej pod tą postacią łykają te stwory niż w całości . Delikatne , pełne smaku , proste danie , które doskonale zgra się z frytkami lub innym dodatkiem . Jak by co wystarczy zachlapać ketchupem i wtedy już na pewno zniknie z talerzy 😉

kotleciki rybne ze szczypiorkiem

Składniki :

  • 1 kg mrożonego mintaja
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól , pieprz do smaku
  • olej do smażenia

IMG_1552IMG_1558

Mintaja rozmrażamy i mielimy maszynką o grubych oczkach . Odstawiamy na 20 minut i zlewamy z miski wodę ,która jeszcze lubi się w tym czasie wytrącić . Dodajemy jajko , 3 łyżki bułki tartej , sól , pieprz i posiekany szczypiorek . Wszystko wyrabiamy na gładką masę , następnie odstawiamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie masa lekko stwardnieje ,

IMG_1559IMG_1560

formujemy z niej małe  kotleciki , obtaczamy kilkakrotnie w bułce tartej , za każdym razem formując i znowu odkładamy kotleciki do lodówki na 30 minut , żeby ułatwić sobie smażenie . Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron , przewracając bardzo ostrożnie , gdyż kotleciki są delikatne i łatwo je rozwalić .

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kotleciki rybne ze szczypiorkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *