Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem

Rate this post

Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem

Proste i świetne danie , szczególnie jeśli dzień wcześniej mieliśmy makaron , a nie udało się wszystkiego zjeść , wtedy na pewno , takie kotleciki są dobrym wyjściem z sytuacji , dla tych którzy nie lubią wyrzucać jedzenia . Chrupiąca panierka , przekona nawet Tadka niejadka do , zjedzenia pysznej kulki . Wegetarianie , też nie powinni marudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie 😉 

kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem

Składniki :

  • około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego
  • 1 jajko
  • kawałek sera białego – około 100 g ( ja użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg )
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

IMG_4552IMG_4554

Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być 😉 ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez przepuszczamy przez maszynkę . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy sól , pieprz, cukier, gałkę muszkatołową oraz posiekany pęczek szczypiorku i surowe jajo . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Teraz nabieramy łyżką naszą kleistą masę i obtaczamy w bułce tartej formując kulki . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podajemy od razu , najlepiej z jakimś jogurtowym sosem lub serowym dipem 😉 Smacznego

IMG_4555IMG_4566

1 thought on “Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *