Kotlet genewski

Kotlet genewski

Kotlet genewski jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie trzeba walić tłuczkiem, hałasować, wystarczy ponacinać, poskładać i po prostu, rozkoszować się smakiem i wolnym czasem 😉 Doskonała domowa potrawa, która ma wzięcie szczególnie u dzieciaków. Zresztą dorośli są czasami jak dzieci więc też nim nie wzgardzą . Pyszna i nieskomplikowana odmiana, od drobiowej klasyki 😉

składniki dla 4 osób:

  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki ostrej lub słodkiej wędzonej papryki ( w zależności od preferencji, my oczywiście na ostro 😉 )
  • 4 plastry serka topionego z szynką ( Hohland, Lactima lub inny )
  • 4 płaskie łyżeczki miodu
  • 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 jajka

Filety z kurczaka, każdy przekrój na pół, tak aby uzyskać dwa płaty. Każdy płat mięsa, posmaruj jedną łyżeczką miodu, posyp łyżeczką czosnku i papryki, oraz solą do smaku. Ułóż złożony plaster sera, tak aby nie wyciekł i zamknij dwa płaty filetu ponownie, żeby znowu utworzyły jednolitą pierś 😉  Obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej mocno dociskając, tak aby się nie rozpadły. Czynność powtórz dwukrotnie. Smaż na oleju, dość głębokim na złoty kolor z obu stron 😉 Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Brak klepania kotletów, oraz ich smażenie w dość głębokim tłuszczu sprawia, że pozostają obłędnie soczyste i niewiarygodnie pyszne. Smacznego!


3 thoughts on “Kotlet genewski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *