Kotlety mielone „Tagine”

4.9/5 - (34 votes)

Kotlety mielone „Tagine”

Kotlety mielone „Tagine” to luźna inspiracja kuchnią marokańską z dodatkiem polskości 😉 Pyszne danie, które nie wymaga umiejętności, robi się praktycznie samo, a do tego jest obłędnie smaczne. W tej potrawie można dowolnie zmieniać składniki, a używając dowolnych warzyw czy suszonych bakalii stworzyć własną wersję potrawy. Warto wciągnąć w to dzieciaki, będą zachwycone i na pewno chętnie zjedzą swoje dzieło 😉

składniki na 4 osoby:

kotlety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych liści kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia

sos:

  • 9-10 suszonych moreli bez pestek
  • 1/2 mrożonych warzyw „chiński mix”
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki

Paprykę oczyść z nasion, posiekaj drobno, kukurydzę odcedź. Oba warzywa przełóż do miski. Dodaj do nich resztę składników z listy kotlety, pomiń tylko mąkę . Wyrób mięso na jednolitą masę, uformuj kotlety, obtocz każdy w mące i usmażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.



Przełóż do naczynia do zapiekania lub jeśli macie, do oryginalnego naczynia tagin. Ja niestety nie mam ale mam ceramiczne i też daje radę. Dodaj resztę składników z listy sos, nakryj pokrywką, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 160 C przez około godzinkę. Serwuj na gorąco, najlepiej z ryżem z kurkumą 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *