Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce

Rate this post

Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce

Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce , to naprawdę znakomity przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety w wersji mini , smakują doskonale ,także na zimno więc spokojnie mogą robić za kąski  pod piwko 😉  Nawet mój młodszy ,oportunista mięsa mielonego , wciągał je ze smakiem no i oczywiście sosem czosnkowym , który maskował każdy wyczuwalny smak 😉  Generalnie pyszne i proste danie z piekarnika , warte uwagi 😉 

składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 opakowanie cieńko krojonego , wędzonego na zimno bekonu
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • kilka gałązek świeżej kolendry ( nie za dużo bo lubi dominować 😉 )
  • 1 czubata łyżeczka majonezu
  • 1 czubata łyżeczka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  •  1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól , słodka papryka do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody

Mięso wkładamy do miski , dodajemy do niego jajko , bułkę tartą , wodę i sól do smaku . Następnie majonez, ketchup , czosnek, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem , odsączoną kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy z mięsa kulki niezbyt duże i każdą owijamy szczelnie plastrami bekonu .



Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiową , posypujemy brązowym cukrem i mielona słodką papryką . Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy do momentu aż bekon na kotletach będzie złocisty i chrupiący . Brązowy cukier pomaga osiągnąć naprawdę chrupką skorupkę 😉  Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu , mięso upiecze się w tym co wytopi się z bekonu . Serwujemy na gorąco , doskonałe z sosem czosnkowym ..ale z nim wszystko jest lepsze 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *