Kotlety ziemniaczano – pieczarkowe

Rate this post

Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe

Czas na pyszne kotleciki ziemniaczano-pieczarkowe , dlaczego ? Bo została fura ziemniaków z dnia wczorajszego , a ja nie lubię wyrzucać jedzenia , jeśli nie jest zepsute .  Takie ziemniaczki wspaniale dają się przerobić na wszelkiego rodzaju kotleciki , krokieciki , kluchy  itp . Proste w wykonaniu , a do tego pyszne , nikt od stołu nie ucieknie 😉  Tak więc przy odrobinie inwencji można wzbogacić je o kilka składników , przypraw i wychodzi fajny dodatek obiadowy lub danie główne 😉

Kotlety ziemniaczano-pieczarkowe

Składniki :

IMG_3485IMG_3486

Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , solimy i gotujemy jak do obiadu , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia ( najlepiej jeśli mamy ziemniaki z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu  )  . Pieczarki siekamy drobno , cebulkę także , podsmażamy razem na patelni na złoty kolor , na koniec solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Ziemniaki przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól, pieprz , gałkę muszkatołową wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulką .

IMG_3488IMG_3489

Całość wyrabiamy ręką , aż będzie jednolite – jeśli zbyt się klei można dodać dodatkowe dwie łyżki mąki .  Z masy odrywamy kawałki formujemy dowolnego kształtu kotleciki i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na złocisty kolor na patelni , na średnim ogniu z obu stron . Gotowe , pyszne , smakowicie wyglądające danie lub przystawka 😉

IMG_3490IMG_3502

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *