Krokiety jajeczne

4.9/5 - (10 votes)

Krokiety jajeczne

Krokiety jajeczne to prosty przepis , jeden z tych co zawsze gdzieś tam , prędzej czy później powrócą 😉 Łatwe w wykonaniu smakują każdemu , chyba że ktoś nie znosi jajek 😉 Ja uwielbiam jajka , mój starszy syn także , zawsze żartujemy że nasze kury są tylko dla naszej dwójki 😉 Reszta rodzinki także nie gardzi zdrowym jajem , a krokiety .. cóż te kochają wszyscy . Młodszy je z ketchupem , babcia z majonezem , starszy z sosem samuraj , a ja  z sosem tatarskim . Mój kochany M. zjada tak  po prostu z topionym masłem 😉 Ilu ludzi tyle wariantów , a jak Wy je zjecie ? : )

składniki na 4 osoby  :

  • 10 dużych , jajek kurzych ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 cebula , mała
  •  2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Cebulę siekamy drobniutko  i dusimy na maśle,  aż zrobi się całkowicie miękka , odstawiamy do ostygnięcia . Ugotowane na twardo jajka , obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę . Taką , która ma malutkie kawałeczki 😉 Do tej masy dodajemy surowe jajka , bułkę tartą 2 łyżki , pietruszkę , jogurt grecki , czosnek, duszona cebulę , musztardę  ,gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku .

Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy małe , zgrabne krokiety i obtaczamy dwukrotnie  w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki ,żeby krokiety się związały i usztywniły , zapobiegnie to rozpadaniu podczas smażenia .  Smażymy na klarowanym maśle do momentu aż się zrobią złociste z każdej strony 😉 Serwujemy na gorąco lub na zimno jak lubicie 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Krokiety jajeczne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *