Labneh w papryce i ziołach, proste, domowe sery

4.3/5 - (16 votes)

Labneh w papryce i ziołach, proste, domowe sery

Labnech w papryce i ziołach, ostatni przepis na labnech w czosnku niedźwiedzim spotkał się z takim zainteresowaniem, że stwierdziłam,że uchylę Ci rąbka tajemnicy, że robię ten ser także w innych odsłonach. Dzisiaj wersja paprykowa, równie smaczna jak nie lepsza od poprzedniej. Dla mojego najstarszego syna i dla siebie, zawsze robię jeden słoik z Caroliną Rapper, ale tylko my w domu lubimy ziać ogniem jak smoki , reszta woli słodką paprykę 😉 Ty pokombinuj, tak jak lubisz, słodko lub ostro, a może nawet ekstremalnie 😉

składniki:

  • 4 duże opakowania (takie po 400 g każde ) jogurtu greckiego, naturalnego (sprawdź skład musi być czysty, czyli mleko i bakterie, nic więcej 😉 )
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie słodkiej lub ostrej, mielonej papryki
  • 1 opakowanie ziół prowansalskich 😉
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne)

dodatkowo:

  • gaza
  • gumkę recepturkę
  • durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem 😉 )

Jogurt zmieszaj z solą. Na formie lub durszlaku ułóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Uciśnij, zwiń i złap gumką recepturką, tak żeby było ciasno. Wstaw do lodówki, tylko podłóż jakąś miseczkę żeby serwatka miała gdzie wyciekać 😉  Zostaw w lodówce na 4 dni . Każdego dnia obracaj, dociskaj i mocniej związuj gumkę, żeby ładnie i równomiernie odciekał. Po upływie tego czasu, podziel ser na małe porcje, rękoma natartymi olejem lub oliwą uformuj kulki i obtocz dociskając dłońmi w mieszance ziół i mielonej papryki. Ułóż w słoiku i zalej oliwą lub olejem.



Zalewę można później wykorzystać do przyprawiania sałatek lub smażenia, ma wspaniały aromat ziół i papryki, więc jej nie wylewaj 😉 Słoiki zamknij i odstaw do lodówki na kilka dni, 4-5 wtedy są najlepsze i najbardziej aromatyczne. Można przechowywać do około miesiąca w lodówce, chociaż u nas znikają po tygodniu 😉 Idealne do bagietek, lub do podjadania wykałaczką jako zakąska , zależy jak duże kulki zrobicie 😉 Labneh to ostatnio hit naszego domu, mamy już kilka jego wersji, które w końcu, kiedyś, zamieszczę 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Labneh w papryce i ziołach, proste, domowe sery”

  1. Czy jogurt musi być z mleka w proszku, czy może być na kazeinie? Osobiście wole jogurty na kazeinie, nie mają tego dziwnego posmaku mleka w proszku

  2. A te zielone to w czym obtoczyłeś, własnie zrobiłam w papryce i zostało trochę kulek czy w szczypiorku świeżym może być??

    1. Nie robiłem ale brzmi super. Tak koniecznie, ja następnym razem tez spróbuję ze świeżym szczypiorkiem, jesteś genialna 😉 Dziękuję za inspirację, labneh lubi wszystko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *