Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad

5/5 - (4 votes)

Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad

Lahmacum to tak naprawdę żadna pizza, raczej cienki placek z mięskiem. Pyszne, szybkie danie, całkiem sprytny pomysł na obiad 😉 Moi chłopcy, a w zasadzie faceci bo to już się chłopy zrobiły jak dęby 😉 Uwielbiają ten prosty posiłek i nie ważne jak przyprawę mięsko , ważne żeby było ostre, a placek chrupki .. Polecam, tym bardziej że lahmacum robi się szybko i niekłopotliwie.. My wcinamy z sosem na bazie jogurtu z dużą ilością czosnku co nie jest tradycyjnym dodatkiem ale jest pyszne 😉 Poniższa wersja nie jest oryginalnie turecka tylko mocno spolszczona ..taka nasza domowa..;)

składniki na około 4-5 sztuk (zależy od wielkości):

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz mięsny:
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej ( oryginalnie jest wołowina lub jagnięcina, ale my kochamy świninę 😉 )
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka harrisy
  • 4-5 łyżki ajwaru ( to też nie jest oryginalny dodatek ale super pasuje 😉 )
  • 1 łyżeczka chili lub ostrej papryki (jeśli lubisz łagodnie, daj słodką paprykę 😉 )
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia





Mięso z cebulą mocno obsmaż na smalcu, doprawiając wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Odstaw do przestygnięcia. Składniki z listy „ciasto” umieść w maszynie do wyrabiania ciasta lub w misce i wyrób na gładkie, sprężyste ciasto. Podziel na kulki , które rozwałkujesz na okrągłe placki. Porcja ciasta starcza na 4-5 dużych lub 7 małych. Ja często robię mniejsze bo łatwiej je jeść 😉 Przygotowane placki lahmacum ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj ajwarem wymieszanym z chili i harisą.  Przestudzonym farsz, rozłóż równą warstwą na każdym placku. Piekarnik rozgrzej do 200C do tak nagrzanego wstaw blaszkę z lahmacum i zapiekaj około 20-30 minut. Do momentu aż brzegi ciasta zrobią się złociste i chrupiące. Serwuj na gorąco. Super smakuje z sosami jogurtowymi w typie tzatzyki 😉

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *