Leczo z kiełbasą

Rate this post

Leczo z kiełbasą 

Jaki byłby schyłek lata , gdyby na stole choć raz ,nie zagościło leczo ? Kiepski 😉 Dzisiaj klasyka mojego domu , czyli szybkie leczo z kiełbasą , niby proste , ale tajemnica smaku tkwi w odpowiednim potraktowaniu składników . Muszą być podsmażone, koniecznie i bezwzględnie , inaczej nici z doskonałego smaku 😉 Polecam , bardzo smaczna i jednocześnie wygodna potrawa , nadwyżki można spokojnie wsadzić do słoików , pasteryzować 15 minut i przechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę 😉 

Leczo z kiełbasą

Składniki

  • 5 grubościennych czerwonych papryk
  • 2 papryki grubościenne żółte
  • 4 duże cebule
  • 0,6 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól , papryka ostra do smaku
  • 1 łyżka – płaska ,cukru

IMG_4717IMG_4723

Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka)  – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z kiełbaski , wrzucamy cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól , ostrą paprykę i cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40  minut . Gotowe , można podać z chlebem lub pampuchami 😉 Smacznego 😉

IMG_4725IMG_4733

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *