Leczo z pieczarkami

Rate this post

Leczo z pieczarkami

Nie jest to może klasyczna wersja tej potrawy -raczej jej substytut , ale właśnie taką lubimy najbardziej do swojskich kopytek. Tym bardziej że właśnie trwa sezon na piękne czerwone papryki i żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa 😉 

IMG_9138 (640x427)

Skład

1 kg grubościennych czerwonych  , 2 szt   żółtej ( dla kolorku )                                                            6 cebul                                                                                                                                                           0,5 kg pieczarek                                                                                                                                           2 słoiczki koncentratu pomidorowego                                                                                                        5 ząbków czosnku                                                                                                                                    sól , cukier -szczypta , 1 kg kiełbasy  ,chilli do smaku

IMG_9026 (640x427)                                                                               Papryki i cebulę obrać i  pokroić w kostkę , pieczarki w plasterki ( ładniej wyglądają ) -wszystko zrumienić na patelni i przełożyć do głębokiego  garnka . Kiełbasę pokroić w niezbyt grubą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu -wytopi się z kiełbasy ,a potrawa będzie lżejsza , dodać do garnka z podsmażonymi warzywami . Na odrobinie oleju podsmażamy również wyciśnięty praską czosnek i koncentrat pomidorowy ( ten proces uwalnia aromat i nadaje niepowtarzalny smaczek )  , dorzucamy do gara z resztą składników , dolewamy około 1 l wody i dusimy na wolnym ogniu ,aż woda częściowo odparuje i powstanie gęsty sos , solimy i doprawiamy chilli oraz szczyptą cukru dla równowagi . Gotowe ! Takie leczo wlane na gorąco do słoików możemy przechowywać w lodówce około 2 miesięcy .                                                     IMG_9031 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *