Lekki kapuśniaczek na żołądkach

Rate this post

Lekki kapuśniaczek na żołądkach

Podroby -ten rodzaj mięsa nie wszyscy darzą sympatią , ale czasami warto po nie sięgnąć zwłaszcza że niektóre są nisko kaloryczne ,a bogate w witaminy i mikroelementy . Ta zupa to na pewno nie jest hicior kulinarny ,ale po prostu przyzwoita lekka potrawa     😉

IMG_8452 (640x427)

Dodajemy :

0,5 kg żołądków drobiowych                                                                                                                     1 średnia marchewka                                                                                                                                 0,5 główki małej białej kapusty                                                                                                                 1 średni korzeń pietruszki                                                                                                                   niewielki kawałek selera  -korzeń                                                                                              śmietanka 12 %                                                                                                                                  sól,pieprz i 1 kostka rosołowa -drobiowa                                                                                               natka pietruszki  ,łyżka masła

IMG_8440 (640x427)

Wszystkie warzywa siekamy w kostkę,solimy  i rumienimy na  łyżce masła  ( kilka kropli oleju dolanego do masła sprawi że się ono nie przypali ) . Żołądki myjemy i dokładnie czyścimy ze wszystkich zbędnych farfocli i tego typu nieapetycznych historii .  Dokładamy do duszonych wcześniej warzyw , podlewamy wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż żołądki zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dolewamy odrobinę śmietanki i posypujemy natką pietruszki do smaku i dekoracji ,doprawiamy pieprzem .   Szybkie , tanie i smaczne… 😉

IMG_8439 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *