Mielonka wieprzowa – classic

Rate this post

Mielonka wieprzowa – classic

W przyszłym  tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie smakuje z takich kawałków , jak mielonka w słoiku . Tym razem bez czarowania , stara receptura i prostota – w końcu ma zniknąć w kilka dni , zanim nowy wieprzek się w lodówkach zagnieździ 😉 No i znika , dzisiaj poszły dwa słoiczki … zostało już tylko kilka ..nie wróżę im długiego odpoczynku 😉

Mielonka wieprzowa classic

Składniki :

  • 1 kg mięsa wieprzowego od łopatki
  • 0,4 kg podgardla wieprzowego
  • około 50 g soli peklowej (peklosoli),
  • pieprz mielony, około 2 płaskich, łyżeczek od herbaty
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gorczycy białej
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty- cukru
  • woda 1 szklanka
  • 1 łyżka ( od zupy ) żelatyny wieprzowej

IMG_5350

Łopatkę i podgardle, kroimy na kawałki – łatwiej będzie mielić . Oba gatunki mięsa dzielimy na dwie połówki . Podgardle mielimy , połowę na jak najmniejszym sitku , drugą część na średnim sitku  .Mięso z łopatki -połowę ,  przepuszczamy przez sitko  o  średnim oczku, resztę o drobniejszym .Wszystko dokładnie mieszamy z solą peklową . Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godz. Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania. Najpierw mieszamy mięso dodając przyprawy , cukier i żelatynę . Jak zacznie się kleić , dodajemy wodę i mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski 😉

IMG_5349

Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się powietrza i wszelkich dziur . Teraz zakręcamy , w garnku układamy ścierkę , na niej ustawiamy słoiki , zalewamy wodą , tak aby sięgała około 3 cm od wieczka . Nastawiamy na gaz i parzymy w temperaturze około 80 C przez jakieś 60 minut od osiągnięcia pełnej temperatury . Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy do przestygnięcia , następnie lokujemy w lodówce i drugiego dnia możemy przystąpić do konsumpcji . Polecam naprawdę smakowita mielonka 😉 Smacznego !

IMG_5360

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Mielonka wieprzowa – classic”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *