Mini krokiety z pastą pieczarkową

Rate this post

Mini krokiety z pastą pieczarkową

Krokiety to doskonały dodatek do każdej zupy . Mogą także z powodzeniem stanowić danie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa .  Tym razem jednak były  dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … 😉 

Składniki :

ciasto :
  • mąka pszenna ,około 2 szklanki
  • woda
  • sól
farsz :
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
dodatkowo :
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia

Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli i mieszamy , powoli wlewając wodę ,najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską .



Wszystko doprawiamy solą , smażymy na maśle do momentu  aż pieczarki i cebula będą rumiane i miękkie . Odstawiamy do wystudzenia . Blendujemy na gładką pastę i doprawiamy pieprzem . Każdy naleśnik smarujemy pastą pieczarkową , zwijamy w krokiecik . Obtaczamy jak schabowe w jajku i bułce tartej  . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *