Miodowo musztardowe , podudzia

3.9/5 - (9 votes)

Miodowo musztardowe , podudzia

Glazurowane podudzia z kurczaka są pyszne , pełne aromatu i smaku . Delikatne mięsko , doskonale pasuje do ryżu lub frytek . Moi chłopcy uwielbiają kurczaki, pod każda postacią , wręcz do obrzydzenia ..kurczak ,  pałki, skrzydełka , piersi z kurczaka , czyli także kurczak 😉  W tej drobiowej krainie dziecięcych smaków, po prostu rządzą kurczaki , dlatego trzeba wiele wysiłku ,żeby z tego samego, zrobić zupełnie co innego , dnia każdego 😉  Chociaż ostatnio starszy zaczął przebąkiwać ,że dobra jest też wieprzowina , no tak czyli w przyszłości wyczuwam ,że czeka na mnie świnia ..codziennie 😉  Hm.. dzieci i ich gusta ..;) 

Składniki :

  • 6 podudzi z kurczaka
  • sól do smaku

glazura :

  • 2 czubate łyżki słodkiej musztardy ( np. Roleski słodko-ostra)
  • 1 płaska ,łyżka ostrej musztardy chrzanowej
  • 4 łyżki miodu z mniszka-porządne   ( lub pszczelego )
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( można zrobić z kostki )
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki burbona lub whisky
  • biały pieprz do smaku ( 1/2 płaskiej, łyżeczki w moim przypadku )
  • 1 łyżka masła – solidna





Podudzia płukamy , osuszamy ręcznikiem , solimy i odkładamy do lodówki na godzinę . W tym czasie przygotowujemy glazurę . Do malutkiego rondelka , wkładamy masło , roztapiamy i zanim zacznie się smażyć, dodajemy do niego musztardę ( oba rodzaje ), energicznie mieszając , następnie wlewamy miód . Cały czas trzymamy na małym gazie i mieszamy , dokładając przyprawy oraz burbon ( lub whisky ) . Jak się wszystko podgrzeje , wlewamy bulion wymieszany z mąką kartoflaną , mieszamy do momentu ,aż całość uzyska konsystencję , średnio rzadkiego kiślu . Wyłączamy gaz , odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia . Jeśli nie przykryjecie , utworzy się kożuch , który trzeba będzie zdjąć . Podudzia układamy na blaszce do pieczenia i zalewamy wystudzoną glazurą, obtaczamy w niej , żeby pokryły się dokładnie  . Pieczemy najpierw pod przykryciem około 20-30 minut w temperaturze 170 C w zależności od wielkości podudzi . Następnie odkrywamy i pieczemy następne 15-20 minut w temperaturze 180 C . Podajemy z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Miodowo musztardowe , podudzia”

  1. Uwielbiam mięcho z miodem i musztardą. Robię takie albo w postaci skrzydełek na patelni albo piersi kurczaka w piekarniku. Zawsze wychodzi rewelacyjnie, a wymaga śmiesznie małego nakładu pracy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *