Murzynek z kremem budyniowym – mega proste

3.9/5 - (106 votes)

Murzynek z kremem budyniowym -mega proste

Jutro niedziela , a więc trzeba coś ukręcić słodkiego , a ,że ja geniuszem od ciast nie jestem i już pewnie nie będę , więc musi to być także coś bardzo prostego . Ten przepis  jest prosty , bo kto nie zna murzynka , jest to chyba jedyne ciasto ,które mogę piec z pamięci i które mnie nie zawodzi , ale żeby go nieco ożywić i odświeżyć , postanowiłam dodać krem budyniowy z przepisu od karpatki i polewę od krówki 😉 A że jajka zawsze zostawiam na poranną niedzielną jajecznicę , więc dodatkowym atutem jest fakt ,że zużywa się ich tylko 2 szt . Wyszło pyszne , polecam 😉

murzynek z kremem budyniowym

Składniki na średnią blaszkę kwadratową  :

Ciasto

Krem

Polewa czekoladowa 

IMG_1747IMG_1749



Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce , tłuszcz rozpuszczamy i dolewamy do pozostałych , miksujemy mikserem na gładką masę . Formę do ciasta średniej wielkości w kwadracie , wytłuszczamy dokładnie i wysypujemy bułką tartą ,żeby ciasto nie przywarło podczas pieczenia . Wylewamy masę ciasta i wstawiamy do piekarnika , ustawiając go na 160 C . Pieczemy około 45-55 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem ,czy ciasto dopiekło się w środku , gdyż każdy piekarnik piecze nieco inaczej – pieczemy bez termoobiegu . Po upieczeniu , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .

IMG_1802IMG_1803

W między czasie z 0,8 mleka odlewamy około 1 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, resztę zagotowujemy  razem z cukrem i do gotującego się mleka dolewamy ciągle mieszając rozpuszczony budyń , aż do uzyskania gęstego budyniu . Powinien być bardziej gęsty niż taki deserowy . Odstawiamy do wystygnięcia , po czym miksujemy z miękkim tłuszczem do uzyskania jednolitej masy-kremu około 6 minut . Z ciasta odkrawamy czubek -murzynek zawsze go tworzy , po czym przekrawamy na dwie połowy . Spodnią część pokrywamy kremem , a górna nakładamy lekko dociskając .

IMG_1801IMG_1804

Do małego rondelka wkładamy tłuszcz , wodę, wsypujemy kakao , cukier i podgrzewając na małym ogniu , cały czas mieszamy , aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników ( próbując , czy cukier jeszcze nie trzeszczy  ) Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia , cały czas kontrolując , czy za bardzo się nie ścina , następnie wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę . Po tym czasie można już wcinać . Murzynek nie jest tak puszysty jak biszkopt , ale jest mokry i pyszny 😉

IMG_1806IMG_1830

Odwiedź nas także tu:

10 thoughts on “Murzynek z kremem budyniowym – mega proste”

    1. Dla blaszki prostokątnej -takiej tradycyjnej , trzeba zwiększyć ilość składników x2 bo wyjdzie zbyt cienki 😉

      1. Polecam piec w wyższej temperaturze najlepiej 180stopni, ponieważ przy 160 stopniach po 55 minutach miałam na środku płynne ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *