Niezastąpiony, kotlecik mielony

Rate this post

Niezastąpiony, kotlecik mielony

Zawsze kiedy na dworze robi się chłodno , zaczynają się grzyby i buraczki , na kotlety mielone przychodzą nam smaczki… Dnia pierwszego masz obiad kolego , dnia następnego burgera domowego , a dnia trzeciego na kanapce pokrojonego wsuniesz z takim smakiem jak dnia pierwszego 😉 To był hymn na cześć pysznego mielonego ! 

IMG_8891 (640x427)

Szacowny skład składników 😉

  • 0,5 kg mielonego  mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko , bułka tarta , sól ,pieprz do smaku
  • pół średniej cebulki białej
  • olej do smażenia , 0,5 szklanki wody

IMG_8876 (640x427)

Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko i 3 łyżki bułki tartej ,sól,pieprz do smaku i 0,5 szklanki wody .   Cebulkę drobniutko kroimy i podsmażamy na zloty kolor , po czym dodajemy do miski z mięsem . Całość wyrabiamy na zwartą masę ,formujemy kulki średniej wielkości ,obtaczamy w pozostałej bułce tartej . Na rozgrzanej patelni z tłuszczem kładziemy nasze mięsne kulki i lekko rozpłaszczamy łopatką dociskając je do gorącej patelni -smażymy z obu stron na złoty kolorek na średnim ogniu ( na dużym pozostały by surowe w środku )  . Gotowe !

IMG_8880 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *