Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa

5/5 - (2 votes)

Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa

Pakora to pyszna przekąska , bardzo popularna w Indiach. Robi się ją z różnych warzyw najczęściej z cebuli lub kalafiora . Chrupiące , rozkosznie aromatyczne ciasteczka . Doskonale nadają się zamiast chipsów, do piwa , wina , przed telewizorem . Mogą być także wyśmienitym dodatkiem do grilla czy obiadu . Pakora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie znalazłam w kuchni indyjskiej . Polecam , szczególnie dzieciom przypadają do gustu 😉 

Składniki na około 20 -25 szt :
  • 2-3 duże cebule żółte
  • 1- 2 strąki świeżego chilli , w zależności jak ostre lubicie
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (można samemu zmielić w młynku do kawy suchą ciecierzycę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska , łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • woda , olej do smażenia

Cebulę obieramy , skrawamy cieniutko na mandolinie do warzyw , najlepiej w piórka . Mieszamy z przyprawami , kolendra, cukier,sól , kurkuma . Chilli siekamy drobniutko dokładamy do cebuli . Mąkę wsypujemy do miski   , dodajemy proszek do pieczenia i cały czas mieszając , dolewamy tyle wody , żeby powstało dość gęste kleiste ciasto . Takie bardzo gęste naleśnikowe 😉



Przekładamy do niego cebulę i mieszamy , najlepiej ręką , tak żeby się wszystko posklejało . W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej , tak żeby ciasteczka mogły się w nim zanurzyć . Biorąc w palce małe porcje delikatnie wpuszczamy na wrzący olej . Można użyć łyżki , ale ciasto lepi się do niej i łatwiej operować palcami . Smażymy do momentu aż będą złociste i chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Pyszne , obojętne z jakim sosem je zaserwujecie 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *