Papryka po szwedzku-przetwory

1.7/5 - (7 votes)

Papryka po szwedzku – przetwory

Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju , bo lubię go w marynowanej papryce . Z całą pewnością mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki 😉 

papryka po szwedzku

Składniki :

zalewa :

  • 2,5 l wody
  • 6 szklanek octu
  • 6 szklanek cukru

IMG_4342

Paprykę przekrawamy  , pozbawiamy nasion i białych skrzydełek od środka . Kroimy w dowolne kawałki , ja wybrałam średniej grubości paski , najłatwiej je później użyć do kanapek 😉  Pokrojona przekładamy do miski i przesypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny ,żeby zmiękła . Po tym czasie , zlewamy powstały sok do garnka , uzupełniamy go 2,5 l wody , dokładamy 6 szklanek cukru i octu i zagotowujemy .

IMG_4343

W międzyczasie do słoików wsypujemy gorczycę , pieprz i układamy w nich paprykę . Zalewamy gorąca zalewą i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Drugiego dnia , pasteryzujemy we wrzątku 15 minut , wyjmujemy i ponownie odstawiamy dnem do góry , aż do wystygnięcia . Pierwsze degustacje dokonujemy po upływie 14 dni , papryka musi mieć szansę przejść zalewą . Polecam , pyszny wyrób 😉

IMG_4347

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Papryka po szwedzku-przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *