Pasztet z pieczarek i wędzonego boczku …pychota ;)

Rate this post

Pasztet z pieczarek i wędzonego boczku …pychota  😉

Klasyczne pasztety chwilowo mi się przejadły i wydają mi się zbyt ciężkie . Ten wymyśliłam na zasadzie połączenia tego co lubię najbardziej , wędzonego na zimno boczusia i smażonych pieczarek . Wyszło pysznie , a nawet genialnie i do tego nie jest to wbrew pozorom tłuste danie  😉

IMG_0084 (640x427)

Składniki :

  • 1 kg pieczarek
  • 400 g wędzonego na zimno boczku ( nie parzonego )
  •   2 cebule
  •   1 ząbek czosnku
  •  sól ,pieprz, gałka muszkatowa do smaku
  •   1 jajko i pół czerstwej bułki

IMG_0044 (640x427)

Pieczarki kroimy i podsmażamy na tłuszczu – jak puszczą wodę to ją zlewamy ,a pieczarki odstawiamy do ostygnięcia  . Cebulkę obieramy, kroimy  i także rumienimy na patelni   .

IMG_0055 (640x427)

Bułkę namaczamy w wodzie , jak rozmięknie to ją odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do maszynki do mielenia mięsa , o małych oczkach  -mielimy . Następnie przepuszczamy przez maszynkę wystudzone pieczarki , cebulkę i boczek . Do zmielonej masy dodajemy jajko , przyprawy i solidnie i długo mieszamy ręką ,aż uzyskamy gładką ,zwartą , masę . Foremkę do pasztetu smarujemy smalcem i wykładamy przygotowaną masę pasztetową . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut , aż wierzch ładnie się przyrumieni . Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia , pasztet dobrze się kroi dopiero na drugi dzień , jak porządnie zwiąże w lodówce , jest pyszny..mam nadzieję ,że Wam także zasmakuje .Smacznego     😉

IMG_0057 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Pasztet z pieczarek i wędzonego boczku …pychota ;)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *