Pieczeń z łopatki w sosie własnym

5/5 - (2 votes)

Pieczeń z łopatki w sosie własnym

Pieczeń z łopatki to idealny pomysł na niedzielny obiad. Wiem dzisiaj sobota, a ja tu przynudzam o niedzieli 😉 Jednak, jak by nie patrzeć w niedzielę, pomysł na niedzielny obiad to już nieco późno.. Musztarda po obiedzie 😉 Wracając do pieczeni z łopatki to muszę Ci powiedzieć, że jest ona banalnie prosta lecz smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis, bo jakoś nie bardzo jest o czym się rozpisywać w tym temacie.. 😉

składniki dla około 5 osób:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej oddtłuszczonej ( ideałem jest wycięta w „kulkę”)
  • 4 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu (dosłownie taka na czubeczku noża 😉 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1,5 szklanki wody
  • mały kawałek wędzonej słoniny (możesz zastąpić tłustym, wędzonym boczkiem)
  • 1 mała cebula




Mięso przemyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Do brytfanki wsyp posiekaną słoninę (lub boczek) i cebulę. Maggi, cukier, cynamon, kolendrę, czosnek, sól i pieprz wymieszaj razem. Mieszanką natrzyj mięso dokładnie ze wszystkich stron. Ułóż je następnie w brytfance na siekanej słoninie. Wstaw do rozgrzanego do 200C. Piecz do momentu aż mięso pięknie się przyrumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 170C, podlej 1,5 szklanki wody i nakryj pokrywką.

Piecz dalej około 2 godzin. Kontroluj żeby woda nie odparowała zanadto bo nie będzie sosu 😉 W razie potrzeby dolej. Po tym czasie zdejmij ponownie pokrywkę, podkręć temperaturę do 200C. Pozwól aby łopatka podpiekła się ponownie. Na koniec wyjmij mięso i odłóż na deskę na kilka minut, żeby odpoczęło przed krojeniem. Sos przecedź przez sitko i zagęść wodą z mąką ziemniaczaną do lubianej konsystencji. Pieczeń z łopatki gotowa 😉 Wystarczy pokroić, polać sosem i serwować na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pieczeń z łopatki w sosie własnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *