Pieczona kaczka -soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym

4.2/5 - (32 votes)

Pieczona kaczka -soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym

Niedzielny obiad to zawsze wyzwanie , ma się ochotę na coś uroczystego i pysznego.. Kaczucha , zawsze się sprawdza w takich sytuacjach , szczególnie jeśli ma złocistą, chrupiąca skórkę i soczyste mięsko ,a do tego sosik z suszoną śliweczką …mniam 😉 Ten przepis jest nieco szybszy w wykonaniu niż inne, gdyż kaczucha przecięta na dwie połowice , szybciej się dopieka , a do tego podlana, nie wysycha . No i łatwiej się kroi ,gdyż leży płasko .

IMG_9861 (640x427)

Potrzebujemy :

2,5 kg kaczkę -całą                                                                                                                                          4 łyżki sosu teryaki                                                                                                                                       sól , pieprz                                                                                                                                                    1 ząbek czosnku                                                                                                                                     200g suszonej śliwki bez pestek                                                                                                              1 łyżeczka mąki kartoflanki ( płaska) , 1 kostka pieczeniowa

IMG_9853 (640x427)

Kaczkę płukamy i przekrawamy na pół, wzdłuż mostka . Obie połówki nacieramy solą ,pieprzem oraz polewamy sosem teryaki i układamy na blaszce do pieczenia dociskając ją ręką ,tak aby przywarła do blaszki ( to spowoduje ,że pozostanie soczysta ) . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wsuwamy w niego kaczuchę na 10 minut -po tym czasie ,zmniejszamy temperaturę do 160 C i nakrywamy wierzch kaczki folią aluminiową -delikatnie, nie dociskając folii do brzegów ( chodzi tylko o to żeby kaczucha się nie przypalała ) .Pieczemy około 1,5 godziny , po tym czasie zdejmujemy folię i pozostawiamy jeszcze około 10 minut ,żeby się zrumieniła . Powstały przy pieczeniu wywar-sos , zlewamy do garnka , ściągamy z niego nadmiar tłuszczu ( będzie go sporo , bo kaczuchy mają tłuste brzuchy 😉 ) Do sosu wrzucamy, wyciśnięty przez praskę czosnek , śliwki ,dodajemy 1 kostkę pieczeniową i szczyptę cukru -zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 10 minut . Po tym czasie , rozprowadzamy łyżeczkę mąki kartoflanej w wodzie i powoli dolewamy do sosu , aż uzyskamy właściwą konsystencję . Wykładamy kaczuchę , polewamy sosem i podajemy . Świetnie smakuje z puree z pasternaku i zasmażaną kapustą czerwoną z jabłkiem .

IMG_9854 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *