Pierś z kurczaka z Genui

5 (100%) 8 vote[s]

Pierś z kurczaka z Genui

Pierś z kurczaka z Genui , jest to po prostu filet z pysznym , zielonym pesto . Jak wszystkim wiadomo pesto pochodzi właśnie z tego rejony Włoch tak więc łatwo skojarzyć 😉 Mięso zapiekane w piekarniku w folii aluminiowej ,jest soczyste i zdrowe , a do tego niezwykle aromatyczne . Doskonały pomysł na obiad , kiedy pustka w głowie 😉 Zaserwowana na sosie paprykowym jest rewelacyjna .

Składniki na 4 osoby  :
  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • mały słoik zielonego pesto
  • 2 kulki sera mozzarella
  • sól do smaku
sos :
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • sól , ostra papryka do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . W każdym z nacinając grubszej strony , robimy kieszonkę na mozzarellę . Umieszczamy w nacięciach połówki sera z odrobina pesto, dość mocno wpychając ,żeby nie wypłynął podczas pieczenia . Filety smarujemy obficie, zielonym pesto i zawijamy luźno w folię aluminiową . Wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w temperaturze 180 C , przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości filetów .


Paprykę , cebulę i czosnek , obieramy . Czosnek wyciskamy praską , a pozostałe warzywa kroimy w paseczki . Podsmażamy na patelni na złoty kolor . Jak zmiękną , dodajemy  pomidory z puszki , sól i ostrą paprykę do smaku. Dusimy do momentu, aż sos zacznie gęstnięć  dzięki rozgotowanym pomidorom . Na koniec wlewamy dwie łyżki kremówki , mieszamy i wykładamy na talerze . Na wierzchu gęstego sosu układamy upieczone filety i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *