Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu
Pyszne placki warzywno ziemniaczane z kawałkami soczystego schabu , to bardzo uniwersalny przepis. Jego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu , a prostota nie sprawia problemów technicznych 😉 Doskonale smakują solo lub zaserwowane z sosem pieczarkowym jak w naszym wypadku , czy jakimkolwiek innym . Polecam , szybkie, tanie , a przede wszystkim smaczne 😉
Składniki na około 4 osoby :
- 4 grube plastry schabu
- 4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- kawałek dyni , objętościowo tyle samo co ziemniaków
- 1 gruby plaster selera korzeniowego
- 1/2 puszki groszku z marchewką
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 małe ,świeże czerwone chilli ( można pominąć jak nie lubicie 😉 )
- 2 jajka
- 4 – 5 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka octy jabłkowego
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka , czubata , czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie warzywa oprócz chilli i papryki ,obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach . Chilli i paprykę siekamy drobno . Do startych i posiekanych warzyw , dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , ważne bo wtedy nie czernieją 😉 Dodajemy odsączony z zalewy groszek z marchewką i również dodajemy do warzyw . Przekładamy do miski , odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru soku , który się wytrącił , inaczej placki podczas smażenia mogły by się rozpadać . Wsypujemy przyprawy , czosnek , gałkę , paprykę mieloną , czosnek niedźwiedzi , cukier i sól do smaku .
Dodajemy także pokrojony w średniej wielkości kostkę i lekko posolony , schab . Nie można kroić na zbyt małe kawałki, bo mięso zrobi się suche po usmażeniu . Mieszamy , następnie wlewamy roztrzepane jajka i mąkę , ponownie mieszamy , aż składniki się połączą . Smażymy małymi porcjami na średnio, rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Warto pomóc sobie foremką , będą równe porcje .Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i serwujemy na gorąco . Doskonale smakują z sosem pieczarkowym 😉 Smacznego !
Dla mnie bomba! Wygląda apetycznie i konkretnie! Można się najeść a to najważniejsze 🙂