Podwieczorkowe bułeczki

Rate this post

Podwieczorkowe bułeczki

Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak sobie cały dzionek polatam na miotle w robocie , pracy i w domu , mam jeszcze ochotę kursować po kuchni i wykazywać się cudami 😉 Przepis na bułeczki jest prosty , pomija wiele aspektów , które dobijają mnie w wypieku innego pieczywa, wyrastają tylko raz , a nie dwa i nie wymagają sporządzenia zaczynu – czego nie lubię ,bo zawsze mi wykipi 😉 Takie , jeszcze ciepłe ,bułki , plus masło i moja rodzinka już nic do szczęścia nie potrzebuje .. 😉  No może kubek mleka 😉 

podwieczorkowe bułeczki

Składniki :

IMG_4709

Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie bułki nacinamy z wierzchu , ale nie do końca i wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 20 minut . Gotowe , smacznego 😉

IMG_4711

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Podwieczorkowe bułeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *