Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem

Rate this post

Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem

Naprawdę prosta babka  , a do tego bardzo smaczna , przyjemnie, cieplutko waniliowa i mimo ,że nie jest to szczyt cukierniczych umiejętności ( bynajmniej nie moich , bo ich nie posiadam 😉 ) polecam , gorąco  😉 . Czas świąt wielkanocnych , jest bardzo pracowity , ogród budzi się do życia , ukazując wszelkie zimowe brudy , które czas uprzątnąć . Warzywniak i tunel , prosi o zasiedlenie  . Do tego kury i przepiórki  zaczynają lęgi , co dla mnie znaczy sporo pracy 😉 Tak więc potrawy na święta nie mogą być skomplikowane , ani pracochłonne , mają być proste i pyszne . Dokładnie , tak , a nie inaczej , bo wiosna jest zbyt zapracowana żeby sterczeć godzinami w kuchni  😉 

Składniki  na małą formę :

  • 1  szklanka  mąki
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • aromat waniliowy – 5 kropli

lukier :

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 5 kropli aromatu śmietankowego

dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas 😉 )

Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy  .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej 😉 )  , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C  ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności 😉 ) . Po upieczeniu i wystudzeniu pokrywamy lukrem  , który przygotowujemy łącząc w rondelku cukier puder z gorącą wodą i aromatem śmietankowym ( cały czas mieszając ,żeby się nie przypalił ). Dekorujemy kandyzowanym ananasem  . Gotowe 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *